Atabalament

Tabalers del Barri Gòtic de Jaume Vendrell, Paco Pi i Max Sunyer

Fitxa


Títol: Atabalament

Autors: Jaume Vendrell, Paco Pi i Max Sunyer

Col·lecció: Músiques de Tabalers

Segell: CAT Edicions


Gènere: Literatura musical, tabals, percussió, cultura popular


Recull documental en llengua catalana amb transcripció de partitures.


Data de publicació: Novembre 2015

Dipòsit Legal B 25133-2015

Número de catàleg CAT-1501-L

Format: 20,99 cm x 29,7 cm

Enquadernació: Tapa tova en quadricromia

Núm. de pàgines:128

PVP: 15 €

És una producció de Centre Artesà Tradicionàrius i l’Associació de Festes de la Plaça Nova de Barcelona amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona i La Casa dels Entremesos


El tabal, instrument de la cultura popular
Aquest llibre és un recull de peces del nucli bàsic del repertori del Grup de Tabalers dels DIABLES DEL BARRI GÒTIC DE BARCELONA i que després va esdevenir el Grup de percussió ATABALAMENT que des de 1993 fins a 2005 van estar dirigits per en Jaume Vendrell. Aquest n’és per tant l’autor de la majoria de les peces, amb les excepcions de “sL’OU 3”, que en Paco Pi va composar especialment per al grup; “MÀGIC” és obra de Joaquim “Max” Sunyer; “MEMBRES” és un arranjament a partir de patrons de la COLLA DE DIABLES DE SITGES; “ATÀVICS” i “PALO’K’VILLE” són composicions amb autoria col·legiada de la colla del Barri Gòtic i arranjades pel Jaume.


Els anys en què es va escriure aquest repertori van ser precisament de màxima aparició de grups nous de percussió de carrer i del fenomen conegut com a correfoc. Per tant, cal veure també aquesta música com a reflex d’una època i d’una dinàmica social especialment participativa i creativa que ha deixat petja en la nostra cultura i ha generat una forma de festa popular diferent i inèdita fins aleshores.

Atabalament!!!

(...)Allò va ser una mostra de tot el treball rigorós i fonamental inclòs en aquesta magnífica obra, un ordenat punt de partida per entrar en aquest fascinant món de les colles de diables i de la percussió popular, plural i compartida amb figures quasi surrealistes de la nostra tradició festiva, pagana i carregada de pólvora i focs d’artifici. Va ser una experiència única i inèdita, com una punta de fibló; una petita part de l’atabalament ben propi d’en Jaume Vendrell, de les seves capacitats sorprenents. Atabalament que, reflectit en aquest llibre, espero us pugui servir avui i sempre com a element primigeni i dinamitzador.



Max Sunyer

BIOGRAFIES

Jaume Vendrell Bayona

(Barcelona, 1961). Va viure la infantesa i l’adolescència al barri d’Horta. Va estudiar solfeig al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona però la seva formació com a percussionista és autodidacta.


A finals dels anys 80 va entrar en contacte amb el món de les colles de diables de Barcelona i en especial amb els DIABLES DEL BARRI GÒTIC. L’any 1992, per encàrrec municipal amb motiu de la inauguració de l’espectacle LA PORTA DE L’INFERN en el marc de la Festa Major de Barcelona va compondre la música d’inici del CORREFOC DE LA MERCÈ. L’any 1993 va organitzar un combo de percussió per intervenir en aquest espectacle amb membres de diverses colles de la Coordinadora de Diables. Aquest projecte, anomenat ATABALAMENT, va créixer fins que l’any 1996, i amb un repertori propi, va acabar convertint-se en un grup a cavall entre l’amateurisme i la professionalitat amb un notable èxit i un bon calendari d’actuacions. Paral·lelament, ha impartit tallers de percussió per a diverses colles festives de tot el principat, arribant fins a Mallorca (Sa Pobla) i a Castelló (Morella).



Paco Pi Torrente


(Barcelona, 1950). Va cursar estudis de piano i violoncel al Conservatori Municipal Superior de Música de Barcelona. Va començar la seva carrera professional el 1970 amb el violoncel, però és principalment el baix elèctric l’instrument al qual s’ha dedicat professionalment alternant aquesta activitat amb la composició.


L’any 2002 va descobrir el grup de percussió de carrer ATABALAMENT i s’hi va sentir profundament atret per la seva qualitat. Aviat va entrar a formar-ne part com a intèrpret i compositor. Actualment treballa amb KABUM, un altre referent de la música de percussió de carrer.

Joaquim ‘Max’ Sunyer

(La Pobla de Massaluca, 1947). Als 21 anys va ser alumne de Gracià Tarragó. Va formar part de diversos grups relacionats amb la música creativa catalana com VÉRTICE, TAPIMAN, ICEBERG i PEGASUS. Va rebre el “Gran Premi del Disc de la Generalitat de Catalunya” (1985), el premi “Jazz en Viu” de la revista Quartica Jazz i RTVE (1986) i va ser “Disc Català de l’any de RNE” (1989). Va ser professor del Centre d’Estudis Musicals del Barri de la Ribera i Director Acadèmic de L’Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori del Liceu de Barcelona. També va ser Director Musical de les revistes Revista de Jazz i Bajista. Del 2006 al 2012 va realitzar el programa de ràdio iJazz a iCatFM de Catalunya Ràdio. Va ser President de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (2004–2012) —de la qual n’és membre fundador —i president de la Unió de Músics de Catalunya (2009-2012). També va formar part dels Consells d’Administració de SGAE (1987–1999) i d’AIE (1989–1997). És membre fundador i Vicepresident de l’Acadèmia Catalana de la Música i actualment membre del Consell Territorial de SGAE.