Balls i danses del Pirineu.

Pallars Jussà i Pallars Sobirà

Fitxa


Títol: Balls i danses del Pirineu. Pallars Jussà i Pallars Sobirà

Autors: Cati Plana i Cerdà i Isidre Pelàez i Dulcet

Revisió Partitures: Sergi Vergés

Dibuixos: Inés Batlló

Documentació: Ivan Caro

Col·lecció: Materials – Balls i Danses del Pirineu

Segell: CAT Edicions


Gènere Literatura musical, balls, danses, tradicional, cultura popular


Recull documental en llengua catalana amb transcripció de partitures.


Data de publicació: Juliol 2017

Dipòsit Legal: B – 14216 - 2017

ISBN: 978-84-697-3480-3

Número de catàleg:CAT-1701-L

Format: 20,99 cm x 29,7 cm

Enquadernació: Tapa tova en quadricromia

Núm. de pàgines: 144

PVP: 15 €



És una producció de Centre Artesà Tradicionàrius - Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Arsèguel amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l’Institut per al desenvolupament i la promoció de l’Alt Pirineu i Aran


Quan ballar és somiar amb els peus


Aquesta col·lecció va adreçada, fonamentalment, als músics i estudiants de música. Pretén ser una eina que serveixi tant per a l’estudi i coneixement de diverses melodies i com pel seu ús, colze a colze amb els balladors, a les festes del nostre país, tractant de fer prevaldre la música en viu per damunt d’aquella que anomenem enllaunada. Hem inclòs balls que han perdurat en el temps, els que s’han anat recuperant després d’haver desaparegut i aquells que fa temps van desaparèixer.


Inclou un llistat amb informació de la procedència de les partitures seleccionades.


Aquesta obra aplegarà els balls i danses del nostre Pirineu, de la Vall d’Aran fins el Cap de Creus, l’alt Empordà, incloent-hi la vessant nord-catalana, nord-aranesa i de la Ribagorça d’Aragó.

La lluminositat de la dansa

Convé a aquest llibre, una meritòria singladura pels camins de la dansa pirinenca ben acomboiada amb partitures i harmonització, aquest pòrtic a tall de presentació per confirmar, un cop més, la necessitat que tenim les persones d’utilitzar el nostre cos per expressar-nos, de manifestar joiosament una verdadera comunitat de caràcter: dansa, música i coreografia.


(...) Copsem la importància de la dansa com aquella expressió senyera i més antiga del ball popular català i per això comprenem molt millor l’esforç recopilador de l’Escola Folk del Pirineu en aquest suculent itinerari que ara s’inicia per l’Alt Pirineu, l’Aran, el Principat d’Andorra, el Ripollès, la Garrotxa, el Solsonès i el Berguedà i , concretament, en aquets volum dedicat al Pallars Jussà i Sobirà.(...)


Ferran Rella

President del Consell Cultural de les Valls d’Àneu

BIOGRAFIES

L’Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Arsèguel


L’any 2010 es va crear l’Escola Folk del Pirineu · Tallers d’ Arsèguel amb seu al municipi d’Arsèguel (Alt Urgell), com a centre dedicat a la formació i promoció de la música i la dansa d’arrel tradicional a les comarques del Pirineu. Mesos abans de la inauguració —divendres, 5 de març de 2010 —, es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament d’Arsèguel (propietari de l’immoble) i l’Associació Cultural TRAM, gestora de l’Escola Folk del Pirineu.


Amb el terme folk volem expressar tot allò relacionat amb la nostra música i dansa tradicionals des d’una perspectiva contemporània que, sense menystenir la tradició, aporti noves propostes d’expressió de les nostres tradicions musicals.


Més informació a escolafolkdelpirineu.tradicionarius.cat


Cati Plana i Cerdà

Va iniciar-se en la pràctica de l'acordió diatònic amb els vells dels Pirineus, amb qui va compartir escenaris durant la dècada dels 80. Més tard va perfeccionar el seu estil i va complementar la seva formació amb estudis d'Etnomusicologia. Compagina la seva activitat docent a l'Escola Superior de Catalunya, al Taller de Músics i en altres dues escoles especialitzades en música tradicional (Escola Folk del Pirineu i l'Aula de Música Tradicional de Tortosa), amb la recerca i l'activitat artística amb El Pont d'Arcalís, Marsupialis, Adolfo Osta, La Viu-viu i Els Sirgadors.


Isidre ‘Tito’ Pelàez i Dulcet

(Cornellà de Llobregat, 1953) Tenora, tarota, flauta travessera, flautí, ocarina.

La seva dilatada trajectòria com a músic s’inicia com a instrumentista en el terreny de la Nova Cançó, acompanyant a diversos cantautors com Ramon Muntaner. Ha estat membre dels grups La Murga, Primera Nota, El Pont d’Arcalís i Els Grallers de l’Alcalde. Actualment n’és el president de de l’Associació Cultural TRAM Tradicionàrius i Director de L’Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Argèguel.